No (wo)man is an island

Jag har tänkt på det i flera år men aldrig kommit till skott… förrän nu.
Förra veckan blev en kvinna våldtagen i kvarteren där vi bor och det är så överjävligt hemskt att det ska behöva hända någonstans någonsin.
Men nu har det hänt och det satte en positiv eld i baken på många av oss. Inte minst i det forum för Grannsamverkan vi har på Facebook. Jag läste bland kommentarerna och beslutsamheten växte.

Tänkte ett par minuter och sen skred jag till verket och skapade en sluten grupp för kvinnor/tjejer som bor här i vårt område. Gruppen heter ”Gå tillsammans i Näsbypark”. Det är ett forum där vi enkelt kan höra av oss till varandra för att be om skjuts/promenadsällskap/springkompis för att öka tryggheten när vi är ute och rör oss.

Ingen ska behöva gå ensam ofrivilligt. Punkt.

Personligen är jag så innerligt trött på att sitta inne under mörka kvällar av rädsla för att gå ut på en promenad ensam. Och det är ju inte alltid mina vänner här i närheten kan samma tid och samma dag som jag : ) Behovet av ett större nätverk har känts angeläget väldigt länge. Det är ju både roligt och BRA att fler av oss lär känna varandra, över åldersgränser och genom bekvämlighetszoner.
Jag skapade gruppen den 4 januari och bara på några timmar hade 100 kvinnor anmält sig. Idag är vi 213 stycken och det här är bland det häftigaste jag skapat! Energin som kommer ur den enorma vänlighet och generositet som så många av oss besitter är otrolig. Kvinna efter kvinna erbjuder sig att möta upp vid tåget med sin hund (och sin sambo : ) heja!) för att ta sällskap hem dit du bor. Erbjudanden om skjuts kommer också och jag känner bara att shit, det här forumet hade man ju behövt för många år sedan!

Vad jag vill säga med det här inlägget är att jag hoppas att vi i år kan skapa en större gemenskap och mer frihet genom att hjälpa varandra. Jag kan bara hoppas att du blir inspirerad att starta en liknande grupp för kvinnor och tjejer i området där just du bor. För ju mer trygghet vi kan skapa tillsammans, desto bättre kommer vi att må.

Och om du är man och läser det här – varför inte skapa något liknande? Ni kanske inte känner er hotade eller oroliga när ni är ute ensamma, men det finns ju bara vinster i att lära känna fler i närområdet.
Plus att jag tror att våra barn kommer att må väldigt gott av att se hur vi vuxna tar vårt ansvar som medkännande individer när vi skapar grupper och gemenskap.

Ingen kan göra allt men jösses va man kan göra mycket bara med hjälp av Facebook : )


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relax...