Vila dig till gott självledarskap

Underskatta inte effekten av att vila 15 minuter efter du ätit lunch varje dag. Jag skulle vilja säga att en ren och skär vila är a och o för hälsan. Det har med något väldigt grundläggande att göra; Vi är mer benägna att göra kloka val när vi är pigga eftersom hjärnan funkar bättre då. Vi är mindre benägna att ta till nödlösningar som koffein eller socker när vi redan är pigga. Vi blir med andra ord bättre på att leda oss dit vi faktiskt vill när kropp och knopp får vila.
Så börja göra det viktigt för dig att vila en kort stund mitt på dagen. 5-15 minuter räcker gott och väl.
Varför inte bli helt wild and crazy och även ge plats för 5 minuters vila mellan arbetsdagens slut och nästa aktivitet? Precis som med det mesta så är lagom väldigt bra, så håll vilan kort och effektiv om du är frisk i grunden, sover om nätterna, men känner att du har fastnat i ekorrhjulet.

Jag skulle våga sticka ut hakan här och säga att enbart den här lilla (och trivsamma) förändringen, kan ge stora effekter på livskvaliteten. Att vila efter en måltid är klokt på många sätt, inte minst för att det ger kroppens matsmältningsorgan en chans att arbeta ostört.
Det vore så fint att få höra vad du upplever när du vilar regelbundet under dagen : ) hör gärna av dig!

Jag älskar ju meditation, mindfulnessövningar, rörelse med mera. Men i grund och botten finns det ingenting som kan mäta sig med strukturerad vila om du frågar mig. Vilan är grunden till precis alls. Eller rättare sagt – förmågan att hålla sig utvilad och pigg under dagen. Man behöver orka göra sunda val, kommunicera bra och ta hand om sig. Man behöver orka ta sig tid att laga mat, träna och ringa vänner. Man behöver ork för att vara, eller bli mer av, den där personen man verkligen vet att man vill och kan vara. Och orken fylls på genom medveten, regelbunden vila.

Som här på bilden där jag har bäddat ner mig på golvet, bredvid min behandlingsbänk på jobbet : ) Det funkar alldeles utmärkt. Gör det enkelt gör det där du är, för då blir det av.

Kram!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relax...