Förändring gör dig trött

Bild funnen hos unsplash.com

All förändring gör dig trött. Förändring kräver energi, beslutsamhet och kraft. Därför är det helt naturligt att känna ett ökat behov av sömn och lugn återhämtning. Det är lätt att glömma bort att även positiva förändringar har den här effekten på oss.

Jag minns när en person som står mig nära var frustrerad över sin enorma trötthet, trots att hen ju delegerade mer än någonsin på jobbet. Den här fina personen övade på att säga nej, vilket inte alls kom naturligt. Vanan var att säga ja. Detta ja bottnade kontrollbehov, perfektionism och en önskan att vara till lags och det lilla barnets längtan där inne i kroppen att få vara hjälten som räddar allt.

Det är en stor sak att ändra en vana. Förändringen behöver genomföras lika bestämt som varsamt.
När vanan ska ändras underlättar det om du kan tillåta dig att leka med förändringen. Tillåta dig att öva. Du kommer falla in i gamla mönster, men du kommer också att stärka din förmåga att göra den nya vanan automatisk. Men det tar tid.
En snäll vardagskomik är bra för motivationen. Förmågan att fira framstegen a och o.

Sov ordentligt när du är i en förändringsprocess. Ät ordentligt. Träna efter dagsformen. Lägg dig och vila efter maten. Sträck ut kroppen. Unna dig återhämtning och kräv varken av dig själv eller andra att det du håller på att förändra ska vara, eller tas emot, ”perfekt”. Unna dig att umgås med personer som inspirerar dig att kämpa vidare med din nya goda vana.
Förändring är fantastiskt! Men förändring är inte snygg (väldigt sällan i alla fall : )).
Förändring kräver målmedvetenhet, energi, tilltro, strävan, misslyckanden, tålamod och en stor mängd acceptans. Det är helt enkelt rätt jobbigt att förändra en vana som har blivit ett beteende.
Men om du frågar mig så är det alltid värt mödan.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relax...